NoBo-Vinex Bereiksonderzoek: ‘Bereik YouTube en Insta stijgt,Twitter stijgt, Facebook en LinkedIn in verval’ #cijfers

Sociale Media is ook nog eind 2018 flink aan verandering toe. De winnaars van 2018 zijn YouTube en Instagram; YouTube bereikt 74% van de Nederlanders november 2018 nam het bereik van YouTube met 4,1 procent toe tot 11,7 miljoen. Dat blijk uit de meest recente NoBo cijfers van Vinex.

Het bereik van Facebook daalde met 4,1 procent en de nummer 1 positie ging zo verloren; het bereik liep terug tot 69,5 procent. Instagram bereikt47,8% van de Nederlandse bevolking en zag dit bereik met 16,9 procent toenemen tot 7,5 miljoen mensen en dat is ruim een miljoen meer dan eind 2017.

Twitter groeit, LinkedIn in verval

Twitter dat zijn algoritme minder strak heeft gezet, groeide verrassend met ruim 8% tot een bereik van 5,9 miljoen mensen en Snapchat zag het bereik dalen van van 1,8 naar 1,6 miljoen, een min van ruim 12%. Net als LinkedIn dat in 2018 grote veranderingen heeft doorgevoerd waarbij – onder andere – eigenaren van LinkedIn groepen buitenspel zijn gezet, de groepen werden gezien als de motor achter het succes van LinkedIn.  LinkedIn verloor 8,6% van het bereik in oktober 2018 en de neergang werd in november versneld met een daling van 12%, en zo ging er – alleen in Nederland al – meer dan een half miljoen mensen aan bereik verloren.  Als we het bereik van alle zeven grote sociale media spelers optellen, zien we dat dit gecombineerd bereik in november 2018 1,7% hoger is dan een jaar ervoor. Per device zie een soortgelijke ontwikkeling als bij Nederlandse mediamerken: het bereik van social  media op desk- en laptop daalde met 13%, het bereik op de tablet daalde met 2,5 procent en  het bereik op mobiel groeide met 7,2%. Op desk- en laptop is er slechts één groeier: Instagram (+23,9%) – nou ja, Snapchat groeide van niets naar niets (+360%). Grootste daler was LinkedIn met een min van 15,9%.

Social mobile

Op tablet is er ook slechts één groeier: YouTube (+13,8%), op tablet wordt er enorm gekrompen door Snapchat (-43,7%) en LinkedIn (-35,6%).

Sociale media gaan dus heel hard naar de smartphone, dat het enige apparaat is waarop het bereik van social media groeit en inmiddels een groter bereik heeft dan desk/laptop en tablet bij elkaar  opgeteld (wat gezien dubbeltellingen vanzelfsprekend geen courante vergelijking is). Op mobiel is de ietwat verrassende winnaar Twitter (+21,8%), gevolgd door Instagram (+19,3%) en Pinterest (+15,6%). Maar zelfs op mobiel groeien niet alle social media. De drie verliezers op mobiel zijn Snapchat (-9%), LinkedIn (-7,8%) en Facebook (-4%).